Battered Beauties Cambodja

Battered Beauties Cambodja

Hoewel sommige Cambodjanen hun Franse geschiedenis liever willen vergeten, zijn hun steden nog steeds vol koloniale getuigen: brede boulevards, klaterende fonteinen en vele koloniale gebouwen, naar Franse smaak en stijl ontworpen. Zo is er nog een drietal markthallen overgebleven, elk stijlvol vormgegeven en gonzend van het leven. Maar met het verstrijken van de tijd en het voorbijgaan van een burgeroorlog zijn deze markthallen in verval geraakt. Er moet iets gedaan worden; maar waarom zou Cambodja, een land dat nauwelijks kan voorzien in de basisbehoeftes, zich bezig houden met het behoud van deze koloniale markten? En preciezer, welke aspecten van deze markten zijn zo belangrijk om te bewaren?

Op basis van dit onderzoek en het ontwerpproject Marktbrug Battambang is Simone Bijlard afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft. In het onderzoek is zowel de pre-koloniale als de koloniale markt in Cambodja aan bod gekomen, door middel van gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen van de situatie. Daarnaast is de complexiteit van het behoud van erfgoed in een derde wereldland als Cambodja beschreven en is beargumenteerd waarom, ondanks de moeilijkheid, behoud van groot belang is.

Een artikel over het onderzoek Battered Beauties is verschenen in de Newsletter #59 van het International Institute for Asian Studies (IIAS).
Zie voor meer informatie: IIAS Newsletter #59
Of download direct de pdf: Battered Beauties in IIAS Newsletter #59

Bent u geïnteresseerd in de volledige scriptie? Neem dan contact op via het contactformulier.