Samenvoeging twee appartementen Nieuwe Prinsengracht Amsterdam

Samenvoeging twee appartementen Nieuwe Prinsengracht Amsterdam

Aan de Nieuwe Prinsengracht in Amsterdam heeft Lumen twee appartementen gecombineerd tot één appartement. Het appartement bevindt zich op de derde en vierde etage van een monumentaal pand uit 1905. Het exterieur is gelijk gebleven, maar om aan de wens voor een aparte praktijkruimte en meer woon- en leefruimte tegemoet te komen is het interieur ingrijpend veranderd.

Bij binnenkomst ziet men gelijk de ruime woonkamer en een trap, die door een vide steekt. De vide geeft direct zicht op een raam op de vierde verdieping, waardoor er extra licht in de woonkamer valt. Via een hal zijn twee slaapkamers, een toilet en een kleine badkamer bereikbaar. De vierde verdieping is in twee gedeeltes gesplitst: een praktijkruimte en enkele privé vertrekken. De praktijkruimte is toegankelijk via het centrale trappenhuis en heeft dus zijn eigen opgang. Het privé gedeelte omvat een ruime slaapkamer met inloopkast, een werkkamer en een badkamer.

De indeling van zowel de derde als de vierde verdieping is relatief flexibel. De niet dragende wanden (dunne wanden in de plattegrond) kunnen eenvoudig weggehaald of verplaatst worden. De inloopkast kan bijvoorbeeld evengoed onderdeel van de slaapkamer zijn, net als dat er eenvoudig een deur tussen de privé vertrekken en de praktijkruimte gemaakt kan worden.

Locatie: Nieuwe Prinsengracht, Amsterdam
Realisatie: ontwerp, 2012
Oppervlakte: 160 m2
Opdrachtgever: particulier
Projectbrochure (pdf): Nieuwe Prinsengracht

Geertje naar aanleiding van het project Nieuwe Prinsengracht:

Werkelijk fantastisch wat deze dame doet voor een heel schappelijke prijs! Op een slimme manier heeft ze van 2 afzonderlijke etages 1 appartement gemaakt. De ruimte op de benedenverdieping oogt vele malen groter dan voorheen. Door de trap op de juiste plaats te plaatsen lijkt de woonkamer ineens enorm. Ook is een mogelijkheid voor kantoor aan huis geschapen via de tweede trap, waardoor er geen klanten in de woning komen. Het is een echt kantoor geworden. Ze heeft op een fantastische manier gebruik gemaakt van het aanwezige licht. De enige ruimte die geen directe lichtinval heeft doet dienst als inloopkast. En ze heeft zelfs 3 slaapkamers weten te creëren. Het is in onze ogen de investering waard. Door het maken van een maquette heeft ze ons een goed inzicht gegeven in de mogelijkheden en kunnen we ons een goede voorstelling maken van hoe het kan worden. Echt een aanrader deze architect!