Renovatie herenhuis Apollobuurt Amsterdam

Renovatie herenhuis Apollobuurt Amsterdam

In de groene Apollobuurt heeft Lumen de renovatie van een ruim opzette rijwoning ontworpen en begeleid. Het pand is onderdeel van het Villapark Amsterdam Zuid, dat tussen 1927 en 1929 naar ontwerp van de architect J. Gratama is gebouwd. Indertijd werd de woning aangemerkt als herenhuis. Een knipoog naar een interessante overgangsperiode in de Nederlandse woningbouw: waar oorspronkelijk de bouw van geschakelde herenhuizen per kavel werd aanbesteed, werden deze nu op grotere schaal ontwikkeld. En zo ontstond het rijhuis.

De woningen worden gekenmerkt door oranje mansardekappen en zorgvuldig ontworpen gevels en plattegronden. Het hele blok is vanwege deze bijzondere kenmerken aangemerkt als gemeentelijk monument.

Minstens zo bijzonder is het interieur van de woning, dat sinds de oprichting nauwelijks is veranderd. De marmeren vestibule, het trappenhuis, de massief houten deuren, de bakelieten deurklinken en het glas-in-lood zijn allen bewaard gebleven. Ze vertellen met hun vormgeving over een periode waarin er geëxperimenteerd werd met de abstrahering van ornamenten, de Amsterdamse School.

Des te uitdagender dus de vraag: hoe dit huis naar huidige woonwensen te verbouwen? Met zorg is een plan ontwikkeld waarin de karakteristieken van het huis gespaard blijven. Zo zal de plattegrond op alle verdiepingen grotendeels blijven zoals deze is en zal het merendeel van het werk renoverend van aard zijn: het vervangen van elektra- en loodgieterswerk en het herstellen van het interieur.

De ruimtelijke veranderingen zijn beperkt tot een doorbraak tussen eetkamer en keuken, zodat de gewenste open keuken ontstaat. Op zolder zal een dakkapel worden gerealiseerd, zodat er meer ruimte ontstaat voor een badkamer, inloopkast en linnenkamer. Tevens worden de sanitaire ruimtes en keuken vervangen.

Locatie: Apollobuurt, Amsterdam
Opdrachtgever: particulier
Realisatie: gereed (2015)
Constructeur: de Ingenieursgroep
Aannemer: Remar Bouw
Oppervlakte: 190 m2