Verbouwing en uitbreiding woonhuis Bilthoven

Verbouwing en uitbreiding woonhuis Bilthoven

In de wijk Brandenburg in Bilthoven is door Lumen de uitbreiding van een woonhuis ontworpen. De woning, die onderdeel uitmaakt van een groter stedenbouwkundig plan, werd in de jaren ’30 gebouwd ter huisvesting van de mederwerkers van Inventum, een in het dorp gelegen producent van elektrische huishoudelijke apparaten.

Het huis verkeert bouwkundig gezien in goede staat, maar de afmeting voldoet niet aan de behoefte van de toekomstige bewoners. Het uitbreiden van de woning tot het vergunningsvrij maximaal toelaatbare was daarom de wens. Daar de afmeting van de uitbouw in verhouding tot het oorspronkelijke huis relatief groot is, is de architectuur van de uitbouw ingetogen en in lijn met de bestaande architectuur gehouden. Dakranden, bakstenen en kozijnen zijn in dezelfde afmeting en kleur gekozen.

Het interieur van de begane grond verandert door de uitbouw aanzienlijk. Er is een ruime tuinkamer ontstaan die dienst doet als eetkeuken. Tevens is er ruimte voor een aparte televisiekamer, af te sluiten door middel van schuifdeuren, een washok en een schuur. De oorspronkelijke woonkamer blijft het hart van het huis, wat geaccentueerd wordt door de open haard.

De werkzaamheden op de 1e verdieping zijn renoverend van aard. De overige wijzigende werkzaamheden vinden op zolder plaats, waar dakkapellen en een nieuwe badkamer zullen worden gerealiseerd.

Locatie: Brandenburg, Bilthoven
Opdrachtgever: particulier
Realisatie: in uitvoering, 2015
Constructeur: de Ingenieursgroep
Oppervlakte: 160 m2