Renovatie herenhuis Vondelbuurt Amsterdam

Renovatie herenhuis Vondelbuurt Amsterdam

Lumen heeft het ontwerp en de bouwbegeleiding van de renovatie van een in de Vondelbuurt gelegen 19e-eeuws herenhuis gedaan. Zowel de indeling als de staat van het huis waren sterk verouderd, wat heeft geleid tot het besluit het pand volledig te renoveren. Het pand bestaat uit vijf verdiepingen en huisvest twee appartementen, die elk over een eigen opgang en trappenhuis beschikken. De appartementsverdeling – met een onderhuis in het souterrain, de bel-etage en de 1e verdieping en een bovenhuis op de 2e verdieping en de zolder – zijn gehandhaafd. De indeling en afwerking van de beide appartementen zijn echter stevig aangepakt.

Onderhuis
Het onderhuis wordt bewoond door de opdrachtgevers, wat betekent dat hun specifieke woonwensen centraal hebben gestaan in het ontwerp. Omdat de opdrachtgevers verwachten veel tijd in de keuken en eetkamer door te brengen, is besloten deze twee functies van het donkere en lage souterrain naar de lichtere en ruimere bel-etage te verplaatsen. De woon- en werkkamer zijn van het souterrain naar de tevens lichte en ruime 1e verdieping gaan. De slaapkamers en badkamer, die oorspronkelijk de statige bel-etage innamen, zijn naar het souterrain worden verplaatst. Op deze manier zijn de vertrekken het beste afgestemd op de karakteristieken van het huis.
Naast de herindeling is er rekening gehouden met de wens van de opdrachtgevers om tot en met de oude dag in dit huis te kunnen blijven wonen. Deze wens heeft met name gevolgen voor het trappenhuis; de oorspronkelijke trappen maakten namelijk elk twee oncomfortabele bochten en waren erg steil (53 graden). In de nieuwe situatie maken beide trappen nog maar één bocht en zijn ze niet steiler dan 42 graden.

Bovenhuis
Het ontwerp voor het bovenhuis is gebaseerd op geschiktheid voor verhuur. Om die reden is gekozen voor een vrij traditionele indeling, met de woonfuncties op de 2e verdieping en de slaapfuncties op zolder. Het appartement is met drie slaapkamers groot genoeg voor een gezin. Om de zolder ruimtelijker en prettiger te maken zijn er een dakkapel en drie dakramen op strategische plekken  geplaatst.

Nieuwsgierig naar hoe de werkzaamheden zijn verlopen? Kijk dan eens op de verbouwblog!

Locatie: Vondelbuurt, Amsterdam
Opdrachtgever: particulier
Realisatie: gereed (2014)
Constructeur: de Ingenieursgroep
Aannemer: Barten Groep
Bestek in samenwerking met: Buro I&B
Oppervlakte: 340 m2
Publiciteit: “Renovatie Herenhuis Vondelbuurt” door Edwin Pesschier, Homify 360°