WdW + TENT Rotterdam

WdW + TENT Rotterdam

Aan de Witte de Withstraat in Rotterdam heeft Lumen een museum ontworpen ter huisvesting van de Rotterdamse kunstinstellingen Witte de With Center for Contemporary Art (WdW) en TENT. Het ruimtelijk ontwerp is allereerst gebaseerd op de opsplitsing van de locatie in vier gelijke delen: één voor WdW, één voor TENT en een gezamenlijk gedeelte. Het vierde kwart is een plein waaraan de entree voor de beide musea ligt. Daarnaast heeft de relatie tussen de beide instellingen het ontwerp sterk beïnvloedt. De publieke functies, die door de beide instellingen gedeeld worden, bevinden zich op de begane grond, opdat ze bezoekers uitnodigen binnen te komen. De tentoonstellingsruimtes van de beide musea zijn in praktische zin van elkaar gescheiden, maar zijn visueel met elkaar verbonden door een vijftal vides. Zo wordt de bezoeker geprikkeld ook de andere instelling te bezoeken. Het ontwerp van de tentoonstellingsruimtes is sterk beïnvloed door de inval van daglicht. De afwerking van de ruimtes is bewust strak en sober gehouden, opdat het licht en de tentoongestelde kunst op hun best kunnen worden ervaren.

Locatie: Witte de Withstraat 25, Rotterdam
Realisatie: studieproject, 2009
Oppervlakte: 4000 m2
Docenten: Mechtild Stuhlmacher, Dirk Somers
Projectbrochure (pdf): WdW + TENT